Din vremea lui nechezol

cute-drawings-coffee-stories-cinzia-bolognesi-1

                                                       sursă imagine:

Era una din zilele acelea cu o căldură ce-ţi intra în oase, toropindu-te puţin câte puţin, iar storurile închise nu aveau prea mare efect, reuşind doar să aducă în încăpere un are de mister, prin obscuritatea creată, nicidecum puţină răcoare.

Isabelle ţinea în mână o carte dar gândurile îi zburau departe, la orele înserării când, se va mai răcori şi va ieşi să-şi revadă fostele colege, cu care nu se mai întâlnise de multă vreme, dat fiind faptul că se înscrisese la un liceu cu profil economic care, în orăşelul lor petrolier nu exista, „pentru o viaţă mai bună” îi spusese mama sfătuind-o să-şi aleagă altceva, „că de petrol suntem sătui şi eu şi taică-tu, măcar tu să ai o viaţă mai bună„.

Trei ani zburaseră pe nesimţite şi-şi amintea cu nostalgie de zilele acelea în care stătuse pentru prima oară la un hotel, aflat într-o vilă din centrul oraşului, cu aură de epoci apuse, alături de care se afla teatrul municipal. Revedea, parcă, holul larg în care tronau fotolii imense pe care se întâlnea cu alte candidate la aceleaşi locuri, dezbătând subiectele zilei şi făcând presupuneri asupra celor ce aveau să urmeze. O încântaseră şi scările în spirală cu balustrada din lemn lăcuit ale hotelului cu doar două etaje, balcoanele mici, adevărate bijuterii arhitectonice, de unde putea admira în voie întreg centrul oraşului necunoscut, adulmecând mirosul de friptură din curcă tânără, fragedă, pregătită cu mare băgare de seamă şi care nicicând nu a mai avut, parcă, acelaşi gust. Pentru ea era ceva nemaipomenit, la fel de noi şi încărcate de energii nemaicunoscute părându-i orele în care ea fiind la examen, iar mai apoi seara, la asfinţit, mama ei le petrecea în rugăciuni „pentru luminarea minţii fetei şi ajutor la examene„. Emoţiile ce au urmat după afişarea rezultatelor au fost unice, iar bucuria ce se citea pe chipurile lor venea ca o încununare a tuturor rugilor ce le fuseseră ascultate, nemaicontând faptul că va fi departe de familie, de prietene, de locurile dragi şi nici sacrificiile pe care cei rămaşi acasă le vor face pentru ca ei să-i fie bine.

Câteva bătăi scurte şi rapide în uşă îi întrerupseră firul gândurilor, în încăpere năvălind ca o ploaie de vară, Luciana, vecina proaspăt căsătorită, mutată de curând în apartamentul de alături, ce venise să-şi bea cafeaua împreună cu Ioana, sora ei mai mare, volubilitatea şi neastâmpărul ochilor verzi cucerind-o din primele clipe. Întinse o punguţă maronie în care se afla „nechezol, soro, că mai sunt câteva zile până la salariu” şi spuse:

-Tu trebuie să fii Isabelle- Isa cea frumoasă, ţi se potriveşte numele, apoi urmând către Ioana: „Ce figură de copil cuminte are soră-ta, fiind dăruită, în acelaşi timp,  cu o frumuseţe drăcească”.

-Da, da, o frumuseţe, răspunse Ioana cu o veselie disimulată în glas, înciudată oarecum că nu ei îi fusese adresat complimentul, căci îşi lăsa nemulţumirile libere ori de câte ori avea ocazia, nedezminţind zodia sub semnul căreia se născuse.

-Scorpion veritabil, îngăimă Isabelle mai mult pentru ea, aproape în şoaptă, vorbele fiindu-i acoperite de trăncăneala vecinei, dar cuvintele pe care aceasta i le adresase mai devreme au fost ca un balsam pentru sufletul ei, pansându-i cicatricile ivite prea curând ca urmare a neîncrederii şi a unor complexe nefondate.

-Pun pariu că nici cafea nu bea, continuă acesta de parcă Isa nici nu ar fi fost de faţă, căci se făcuse mică, mică, într-un colţ de canapea, părând absorbită de lectură dar fiind foarte atentă la tot ce mişca în  jur.

-Cred că aş gusta şi eu puţin, murmură Isa, mai mult pentru a putea rămâne în compania lor, nefiind deloc curioasă în legătură cu licoarea magică ce începuse a-şi răspândi mirosul în întrega casă.

Îşi primi şi ea porţia, ceva mai mult de o lingură, ce acoperea cu greu fundul ceşcuţei din cristal rubiniu, în care abia dacă avu curajul să-şi umezească buzele, gustul nefiind tocmai cel aşteptat. Părea să fie acolo un amalgam de arome, ale unor cereale prăjite, cu un vag iz de cicoare, deloc îmbietor, un lichid negru ca noaptea fără stele, amărui, care nu o atrăgea de nici un fel.

Între timp vecina îşi terminase cafeaua din ceşcuţă, trecând în bucătărie, pentru o ţigară pe care mai mult o lăsa pe marginea scrumierei, dar din care nu uita să tragă cu sete la intervale regulate, căci, cu o mână ţinea ibricul, iar cu cealaltă o lingură cu care scotea zaţul ce era mai apoi ronţăit cu poftă.

Această primă întâlnire a Isabellei cu nechezolul s-a rătăcit printre alte clipe efemere, rămase undeva  în negura uitării, iar amintirea zaţului ronţăit de vecină a făcut-o, pentru mult timp, să nu mai guste nici măcar cafeaua aceea din pachetele aurii „Alvorada” ce apăruse ca produs de contrabandă ce-i drept, preferând-o mult mai târziu pe aceea făcută la filtru sau expresor, fără pic de zaţ.

Acum adoră cafeaua de dimineaţă, neputând să-şi imagineze o zi reuşită începută fără ea. Şi-a adunat, între timp, toate amintirile din vremea nechezolului într-o trăistuţă strălucitoare ce stă atârnată într-un pom veşnic înflorit, din care le mai scoate, uneori, la lumină, scuturându-le de praful aşternut în timp. Nu mai crede în poveştile cu zâne bune, feţi frumoşi şi castele ale căror turnuleţe sunt ornamentate cu creneluri dantelate, dar o mai ating, încă, vorbele bune, imaginile deosebite, melodiile de suflet şi tot ceea ce e frumos în oameni, în viaţa de zi cu zi.

Pe aceeaşi temă „Din vremea lui nechezol” găsiţi şi alte scrieri la Eddie în tabel.

Tag-uri:, ,

10 gânduri despre „Din vremea lui nechezol

 1. cita 24 februarie 2016 la 12:13 Reply

  Ce frumos! Uite asa, din intamplari aparent neinsemnate, ne ramane cate ceva care, pe nestiute, ne-a cladit!

  • ganduri 24 februarie 2016 la 12:22 Reply

   Ai dreptate! Nu ştiu cum de tema pentru săptămâna asta a reuşit să aducă la lumină amintirile acestea. A fost chiar neaşteptat. Mulţumesc, Cita! 🙂

 2. Suzana 24 februarie 2016 la 15:48 Reply

  Tema acestei saptamani a declansat atat de multe amintiri pline de miresmele sentimentelor frumoase!
  Le redescoperim cand ne asteptam mai putin si e bine ca exista.
  E tare frumos acest joc!
  O zi excelenta de Dragobete!

  • ganduri 24 februarie 2016 la 15:53 Reply

   Așa este, nici eu nu mă așteptam să mă reîntorc exact la aceste amintiri. Au venit dintr-o data, curgând firesc, de parcă ar fi fost ieri. 🙂

 3. Adriana 25 februarie 2016 la 22:40 Reply

  Mi-s cunoscute pasajele cu petrolul dar nu mai stiu de unde. Ai scris cu sufletul plin de amintiri cu gust de cafea. O incantare de povestioara cu un aer proaspat de cuvinte ascunse in imagini percetibile și cu simturile…

  • ganduri 26 februarie 2016 la 18:42 Reply

   Mulţumesc, Adriana! Nechezolul chiar mi-a reamintit de vecina care mânca zaţul cu lingura şi vorbele mamei înainte de înscrierea la liceu, care m-au ajutat în acelegerea acelui profil, pe lângă faptul că a mai fost şi spiritul acela de competiţie de la 13-14 ani, când mă gândeam că dacă reuşeşte „cutare” colegă, sigur reuşesc şi eu. 🙂

   • Adriana 26 februarie 2016 la 19:22

    …păi, eu nu am zis decat de citatele cu petrol, dar in fine, putin important, se vede ca citesc in dunga prin anumite locuri.

 4. ganduri 27 februarie 2016 la 6:34 Reply

  … și despre „cuvinte ascunse în imagini perceptibile și cu simțurile”… pentru mine e suficient, sau mai mult decât… 🙂

 5. racoltapetru6 28 februarie 2016 la 6:47 Reply

  Frumoase vremuri, chiar și cu nechezol, iar numele de Isa (Iza) îmi inspiră amintiri dulci. De aceea l-am folosit și eu într-o povestire. 🙂

  • ganduri 28 februarie 2016 la 7:27 Reply

   … da, frumoase, păcat că ne amintim atât de rar de ele, că nu se mai întorc… 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: